МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

„Три писма“ во Република Грција

Три писма, The three letters

   На меѓународниот младински театарски фестивал „Олимпија во Дион“ во Република Грција, ќе учествува и нашата Гимназија со претставата „Три писма“.
   Автор и режисер на драмата е Маринко Шлакески, професор по драмски уметности и англиски јазик, а главната улогата ја игра ученичката Леона Митревска.
   Монодрамата „Три писма“ е приказна за еден општествен распад, оставена во три засебни писма во еден стар куфер во одамна напуштената куќа на Евелина, тетката на Ема, главниот карактер.

  Ова е второ учество на гимназијата „Мирче Ацев“ на овој театарски фестивал на кој со свои претстави учествуваат и претставници од домаќинот Република Грција, Кипар, Иран, Словачка, Белорусија, Унгарија, Хрватска ...
   Театарските претстави на фестивалот се изведуваат на античкиот театар во Дион, во подножјето на планината Олимп, каде што е погребан античкиот писател Еврипид, а дел од претставите кои имаат посебни сценско-технички потреби се изведуваат во блиските театри.
   Претставата „Три писма“ ќе се изведува на 26-ти септември во театарот „МО“ во Катерини. Претставата е на англиски јазик.

   Минатата година, нашата Гимназија се претстави на фестивалот со монологот „Лора“ на грчки јазик, по текст и режија на Маринко Шлакески, а главната улога беше на Марија Митреска. Претставата доби Признание и награда за автентичност на драмски текст и изведба.
   Се надеваме на успех и оваа година.


Објавено на: 19 Авг 2018

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија