МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Прво место за усно искажување на француски јазик

 

Победа на олимпијадата по француски јазик

   Од 15.09 до 19.09.2018 г, Македонија беше домаќин на Меѓународна олимпијада за француски јазик. Олимпијадата се одржуваше во Охрид и на неа учествуваа ученици од средните училишта од југоисточна Европа, кои биле победници на државните олимпијади во своите земји. Меѓу нив беше и нашата ученичка Марија Митреска.  До олимпијадата Марија стигна со победата на Државниот натпревар во категорија „Класични гимназии“ одржан во Скопје во април оваа година.

   „Навистина сум среќна што ја имав можноста да учествувам на Меѓународната олимпијада во Охрид и на еден ваков натпревар. За мене ова беше незаборавно искуство, стекнав многу нови пријателства и дознав повеќе за различни култури.
Натпреварувањето беше повеќе на интерактивен, забавен начин и ни претставуваше можност да се запознаеме, да разменуваме идеи и да комуницираме на француски јазик“
- изјави Марија за учеството на Олимпијадата.

   Во категоријата „Искажување на француски јазик во групи“ тимот во кој учествуваше Марија го освои првото место.

 низ Охрид на езеро
сите зедно
тимови
македонски тим
Со диплома по француски
сите на олимпијада во Охрид

   Ментор на Марија ѝ е професорката по француски јазик од нашето училиште Мирјана Бошковска.

Со менторот


Објавено на: 25 Сеп 2018

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија