МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

 Во чест на Гоце Делчев, Пере Тошев и солунските атентатори

 

    На четврти мај згаснаа животите на два големи македонски синови, кои го положија својот живот за слободна Македонска држава. На овој датум во 1903 година, загина Гоце Делчев, а во 1912 година кај Дреновска клисура, убиен беше Пере Тошев.
   На крајот на април 1903 година, се случија и солунските атентати, настан кој силно одекна во европската и светската јавност. „Гемиџиите“ имаа за цел да го свртат европското внимание кон Македонија и да се издејствува создавање на Македонска држава.
   Во чест на Гоце, Пере и Гемиџиите, гимназијалци од втора година, по предметот историја, изработија видео проекти со цел да им се оддаде почит на овие големи личности и да се одбележат овие настани од македонската историја.

     Гоце Делчев, проект по историја, изработен од учениците Дора Јованоска и Виктор Костадиноски

 

   Пере Тошев, проект по историја, изработен од ученикот Мартин Видевски и Христина Видевска

 

   Солунските атентатори, проект по историја, изработен од учениците Никола Димовски и Тамара Спасевска

 


Објавено на: 03 Мај 2020

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија