МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Осми септември, Ден на независноста

 

    Илинден 1903, АСНОМ 1944 и референдумот од осми септември 1991 година, се најсветлите настани од македонската историја со кои се создаваше македонската државност, се остваруваше сонот на многу македонски генерации. Независна македонска држава, беше идеал на илинденците, на партизаните, на сите македонски патриоти, на сите кои си ја сакаат татковината, на сите кои си ја сакаат Македонија.
   Македонскиот сон за своја самостојна држава се оствари токму на осми септември 1991 година, кога со референдум граѓаните на Македонија го избраа патот на самостојноста и независноста.

   Во чест на Денот на независноста, учениците Тамара Спасевска и Никола Димовски, под менторство на професорот Кире Николоски, изработија краток документарен видео запис за историските случувања, за референдумот и значењето на овој голем празник.

 

  


Објавено на: 07 Сеп 2021

 

Други настаниСите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија