МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

 За херојот Мирче Ацев

 

    Мирче Ацев е македонски револуционер, кој потекнува од позната прилепска револуционерна фамилија. Неговите предци се истакнати борци против османлиското ропство, а  подоцна и против големосрпскиот режим.
   Во Втората светска војна Мирче активно се вклучува во борбата за ослободување на Македонија од фашистичкиот и нацистичкиот окупатор. Во виорот на војната, Мирче е уапсен од бугарските власти, измачуван во скопскиот затвор и убиен на 04.01.1943 год.

   Во чест на Мирче Ацев, учениците Андреа Стеваноска и Мартин Видевски, од гимназијата која го носи името на херојот, како проект на часовите по историја изработија краток филм.

    

 

  


Објавено на: 04 Јан 2021

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија