МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Светски ден на детето, 20 ноември

 

   Светскиот ден на детето за прв пат е воспоставен во 1954 година како Универзален ден на детето и се слави на 20 ноември секоја година за да се промовира меѓународното заедништво, свеста кај децата ширум светот и да се подобри благосостојбата на децата.

   20 ноември е важен датум бидејќи е датум во 1959 година кога Генералното собрание на ОН ја усвои Декларацијата за правата на детето. Тоа е и датумот во 1989 година кога Генералното собрание на ОН ја усвои Конвенцијата за правата на детето.

    Од 1990 година, Светскиот ден на детето ја одбележува и годишнината од датумот кога Генералното собрание на OОН ги усвои и Декларацијата и Конвенцијата за правата на децата.

   Мајките и татковците, наставниците, медицинските сестри и лекарите, владините лидери и активистите на граѓанското општество, верските и старешините на заедницата, корпоративните магнати и медиумските професионалци, како и младителуѓе и самите деца, можат да играат важна улога во правењето на Светскиот ден на детето релевантен за нивните општества, заедници и нации.

   Светскиот ден на детето му нуди на секој од нас инспиратив на влезна точка за застапување, промовирање и славење на правата на децата, преточувајќи ги во дијалози и акции кои ќе изградат подобар свет за децата.

  светски ден на детето

   Ученик правобранител е ученичка функција и должност која претставува нов модел на ученичко учество, доста значаен за заштита на детските права во училиштето. Мандатот на ученикот правобранител и неговитез аменици е 2 години.

   Функцијата и улогата на ученик правобранител и неговите заменици е составена од три примарни компоненти: 

   Промовирање на детските права.

   Задачата на ученикот правобранител за промовирањето на детските права се реализира преку промотивни активности (едукативни работилници, дебати, инфоденови итн.). Ученикот правобранител организира информативни настани преку кои се промовираат детските права.

   Поддршка за заштита на детските права.

   Втората задача на ученикот правобранител и неговите заменици е поддршка за заштита на детските права и информирање на учениците во училиштето. Ученикот правобранител препознава прекршување на детските права и прибира поплаки од учениците.

   Понатаму, ученикот правобранител ги доставува поплаките до стручната служба за натамошно решавање и редовно го консултира заменик-народниот правобранител задолжен за детски права. Во рамки на оваа задача е прибирање на податоци од сите органи и тела на училишната заедница и стручната служба во училиштето, добивајќи улога на постојан набљудувач.

   Учениците правобранители имаат редовни месечни состаноци со стручната служба на училиштето. Ученикот правобранител учествува во работата на ученичкиот парламент.

   Ученикот правобранител Ве охрабрува да пополните Жалба /поплака /претставка доколку сметате дека некое Ваше право е повредено. Документот може да се поднесе лично потпишана, групно или целосно анонимно. Истата поплака се доставува до ученикот правобранител електорнски или лично.

   Доколку некој ученик сака да оствари лична средба со ученикот правобранител, истото може да го направи по договор со ученикот правобранител кој после средбата треба да процени дали треба да се поднесе претставка за случајот, доколку препознае повреда на правата.

   Телото Ученик – правобранител Ви посакува многу успех, здравје, мир и мудрост.

   СРЕЌЕН ДЕН НА ДЕЦАТА!

Ученик правобранител

Елена Николоска


Објавено на: 20 Ное 2021

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија