МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

 Премиерот во посета на реновираната гимназија


    Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, во придружба на министерот за образование и наука Јетон Шаќири, денеска ја посетија гимназијата „Мирче Ацев“ во Прилеп.

   Пречекан од домаќините директорот на гимназија „Мирче Ацев“, Димче Настоски, претставници на Наставничкиот совет, Ученичкиот парламент и Советот на родители, премиерот Ковачевски и министерот Шаќири направија увид во резултатите од капиталните инвестиции на Владата од изминативе години.

   Со оваа посета, пред стартот на второто полугодие, Ковачевски ја пушти во употреба реконструираната зграда на гимназијата „Мирче Ацев“, гордоста на образованието во Прилеп во која почетокот на наставата започнала на 1 февруари 1945 година, односно на утрешниот ден пред 77 години.

   Директорот на гимназијата, Настоски, ги информираше присутните дека посетата на премиерот Ковачевски е прва посета на премиер во 80 години постоење на средното училиште.

   Денес зградата на гимназијата е целосно реконструирана и енергетски ефикасна со четири нови простории, изведени се и сите потребни услови за учениците со попреченост, а преку проект од Министерството за животна средина и просторно планирање обезбедена е нова котлара за затоплување на објектот со природен гас.

   „Со сите овие зафати, гимназијата „Мирче Ацев“ станува современ образовен објект кој успешно ја продолжува традицијата на средното образование во Прилеп.“, истакна Ковачевски во изјавата за медиумите за време на посетата на образовните институции во Прилеп.

Директорот ја пречекува владината делегација Дел од наставничкиот кадар Елеватор за лица со посебни потреби Задолжителни мерки Вертиклаен лифт за лица со посебни потреби Нови тоалети за лица со посебни потреби Нов парен котел на природен гас Нов парен котел на природен гас Обраќање на директорот на краток свечен состанок Обраќање на премиерот на краток свечен состанок Обраќање на министерот за образование на краток свечен состанок Обраќање за медиумите Премиерот Ковачевски пред медиумите Министерот за образование Јетон Шаќири, изјава за медиумите

 Објавената содржина сегментирано е преземена од
https://vlada.mk/node/27613


Објавено на: 31 Јан 2022

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија