МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Рецитираме и пееме на македонски

    Денот на македонскиот јазик, 5 Мај, учениците од сите средни училишта од Општина Прилеп го одбележаа преку настан со наслов: „Рецитираме и пееме на македонски“ во кино „Мис Стон“ на трети мај.

   Пред полна сала публика,средношколците од нашиот град се претставија со рецитации и музички изведби со кои ги наполнија срцата на присутните во публиката.

   Учениците од СОУ Гимназија „Мирче Ацев“, со поддршка на в.д. директорката Весна Михаиловска, зедоа учество во настанот, со рецитации и музички настапи.
   Со рецитации настапија учениците: Натали Ширкоска, Никола Мавчев, Ненад Кулески, Софија Оџаклиеска, Илина Тодоровска и Марија Велјаноска, под менторство на професорот по Македонски јазик и литература Дарко Ристески.
   Со музички изведби настапија учениците: Илина Трпаноска, Софија Настоска, Михаела Наумоска, Дијана Христоска, Ива Парапанска, Петар Апостолоски, Андреј Кулески и Константин Младеноски под менторство на професорката по Музичка уметност Татјана Иваноска.
   За сценографијата се погрижија учениците: Сара Пашоска, Теа Петреска, Давид Ристески и Андреј Маџоски под менторство на професорот по Ликовна уметност Александар Џинго.

за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука за денот на македонската азбука

    Од публиката, настанот го следеа градоначалникот на Прилеп, г-дин Борче Јовчески, претседателот на Советот на Општина Прилеп, г-дин Дејан Проданоски и советникот за образование г-дин Марјан Матракоски.

   Одбележувањето на Денот на македонскиот јазик беше поддржан од повеќето професори по македонски јазик, музичка уметност, од директорите на средните училишта и од Бирото за развој на образованието од нашиот град.


Објавено на: 03 Мај 2023

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија