МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Употребата на стандардниот јазик во наставата

    21 февруари е Меѓународен ден на мајчиниот јазик. По овој повод Ученичкиот парламент организираше трибина на тема „Употребата на стандардниот јазик во наставата“.

   Трибината ја отворија претседателката на Ученичкиот парламент Лина Тунеска и ученикот правобранител Филип Тренкоски. Модератор на трибината беше професорката по македонски јазик и литература Емона Јованоска.

   На трибината говореа Оливера Тодороска, советник по Македонски јазик и литература во Бирото за развој на образованието, Ирена Трајкоска, наставник по Македонски јазик и литература во основното образование и Мартин Наумоски, наставник по Македонски јазик и литература во средното образование.

   Оваа трибина се одржа во кабинетот по физика каде што гости беа ученици од сите средни училишта во градот, професори по Македонски јазик и литература од неколку училишта, а присутни беа и претставници на Советот на родители. Во најголем број беа учениците од нашата гимназија кои активно учествуваа во оваа трибина. Ова е само еден настан со кој што го одбележавме овој ден и разговараме за некои горливи прашања на полето на јазикот. Сето тоа беше во прилог на главната цел на трибината - да се подигне свеста кај учениците за употребата на стандардниот јазик во наставата.

   

Јазикот е емоција. Каде и да заспиеш, ќе сонуваш на македонски.

 

трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик трибина за македонскиот јазик

 

Текст:  Филип Тренкоски

Фотографија:
Ања Апостоловска


Објавено на: 23 Фев 2023

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија