МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Уметници од гимназиските клупи

     Инспирани од делата на неколку македонски ликовни уметници кои твореле во периодот меѓу двете светски војни, во Втората светска војна и по неа, како Лазар Личеноски, Вангел Коџоман и Борко Лазески, учениците од прилепската Гимназија, изработија дела со вистински уметнички квалитети. На платната провејува роднокрајниот мотив, почетоците на писменоста во нашиот град Прилеп, образованието како значаен момент во животот на гимназијалецот и студент Мирче Ацев, животот пред и после НОБ, па се до денешениот современ живот во нашиот град.

   Од делата беше организирана изложба во театарот Војдан Чернодрински, во рамките на одбележувањето на патрониот празник на училиштето.

   За сите кои не беа во можност да ја посетат изложбата, еве вистинска можност да уживаат во прекрасните дела на нашите ученици.

  • „Отоманско ропство“ – изработено од учениците Елена Димоска и Александар Јорданоски,
  • „Гајдата во фолклорот“ – изработено од учениците Марио Лауцоски Вергоски и Давид Илиоски,
  • „Прилепска чаршија во 1870“ – изработено од учениците Илијана Иваноска и Викторија Трајаноска,
  • „Трите гимназии“ – изработено од ученичката Матеа Стојаноска,
  • „Студентски денови на Мирче Ацев“ – изработено од учениците Александар Милошески и Дијана Христоска,
  • „Крик на слободата“ – изработено од учениците Вера Спиркоска, Ева Парапански и Ива Парапански,
  • „Почеток на писменоста“ – изработено од учениците Ангела Петреска и Ана Ѓорѓиоска,
  • „Прилеп денес“ – изработено од ученичката Натали Стојкоска,
  • „Јас сум гимназијалец“ – изработено од учениците Ана Цветаноска и Тамара Ристеска.

гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници гимназијалци уметници

 

   Овие ликовни дела беа изработени во сликарски ликовни техники: масло на платно, темпера и акрилик на платно и комбинирана техника на платно.

   Учениците твореа под менторство на професорката Гордица Димитриевска Груеска.


Објавено на: 23 Јан 2023

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија