МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник

 

   Активностите по повод овој настан започнаа на 27.12.2023 г. со одржувањето на поетската вечер „Божилак“.

   На 28.12.2023 во спортската сала на училиштето се одржа турнир во баскет на кој учество зедоа професори и ученици од средните училишта во Прилеп. Право на учество имаа и сите бивши и сегашни гимназијалци и професори во гимназијата.

   На турнирот беа постигнати следните резултати:

  • - Прво место - МВР (тимот на бивши гимназијалци)
  • - Второ место - In Memoriam 05
  • - Трето место - Декса

   На тимовите им беа доделени дипломи за прво, второ и трето место, а на останатите благодарници за нивното учество на турнирот.

   Турнирот беше во организација на професорите по спорт заедно со спортскиот сектор на училишниот парламент. 

Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник

   Поголемиот дел од настаните се случуваа на 4.01.2024 г. – денот кога е загинат Народниот херој Мирче Ацев.
   Традиционално, во 09:30 ч. вработените во Гимназијата, учениците, членови на Ученичкиот парламент, пензионирани професори од Гимназијата и претставници на гарнизонот на АРМ, положија цвеќе на Могилата на непобедените и Алејата на народните херои.

Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник

   Потоа, на бистата на Мирче Ацев во дворот на Гимназијата, свежо цвеќе положија делегација на ЛС на Општина Прилеп, делегација на прилепскиот гарнизон на АРМ, делагација на Сојузот на борци и граѓани продолжувачи на делото на борците и делегација од Гимназијата.

Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник

   Централен настан беше свечената Академија посветена на херојот Мирче Ацев која се одржа во 18:30 ч. во театарот „Војдан Чернодрински“.
   Пред преполната сала со публика најпрво се обрати директорката на гимназијата, Весна Михаиловска, а потоа и градоначалникот на Општина Прилеп, господинот Борче Јовчески.

   Прв настапи гимназискиот хор под диригентство на професорката Татјана Ивановска кој исполни неколку точки, а потоа следуваше заедничкиот настап на оркестарот, хорот и вокалните интерпретатори со поетско-музичкиот перформанс „Налеј, налеј“.
   Наратор во овој перформанс беше ученикот Матео Петкоски, а улогата на млада французинка ја имаше ученичката Ива Парапански која поддржувана од хорот и оркестарот, песната „Налеј налеј“  ја пееше на француски јазик. Перформансот заврши со повикот на француски „Vive la Macédoine“ (Да живее Македонија) по што следуваше бурен аплауз и овации за Ива и сите изведувачи на песната.
   Овој перформанс беше подготвен од професорката по француски јазик Мирјана Бошковска и професорката по музичка уметност Татјана Ивановска.

   Следна точка беше ораторскиот настапот на ученичката Лаура Кајџаноска, која со својот говор ја разгори љубовта кон татковината и нејзното значење кај публиката.

   По настапот на Лаура, следуваше одлична изведба на драмскиот перформанс „Кои сме?“, од учениците од прва и втора година, во кој учениците преку актерска игра и изведба на монолозите на Горан Стефановски и Петре М. Андреевски, вистински прикажаа кои сме и како се однесуваме кон себеси и кон околината и каква би требало да ја направиме нашата иднина.
   Во драмскиот перформанс учествуваа учениците: Илин Ристески, Софија Ристеска, Софија Оџаклиеска, Матеја Илијоска, Искра Спиркоска, Елена Јандреовски, Фросина Богеска и Сотир Чатлески.

   Ученичката Евгенија Димитриовска со својот моќен говор за мајчината солза поради заминувањето на младите од државата, предизвика бура од емоции кај публиката и отвори прашања за размислување за тоа кои се чекорите кои би можеле да се преземат за повторно возобновување на македонското руинирано општество и задржување на младите во татковината. Бурниот аплауз што следуваше докажа дека пораката допре до публиката која ја прифаќа бунтовноста и се согласува со идеите и иницијативите на младите за подобра иднина на сите.

   Ораторските настапи и драмскиот перформанс „Кои сме?“ беа подготвени под менторство на професорите по македонски јазик и литература, Дарко Ристески и Филип Ристески.

   Следуваше соло изведба на Софија Настоска на песна од Влатко Стефановски со балетска придружба на Искра Спиркоска, а за крај настана вистинска забава со музичкиот настап на гимназискиот бенд.
   Бендот е составен од: Никита Кузманоски. Леонид Насески, Мирослав Миленкоски, Кирил Младеноски и Константин Младеновски.
   Со гимназискиот бенд настапија вокалните солисти: Михаела Наумоска, Илијана Иваноска, Дијана Христоска и Симона Галева.

   Последната точка со која беше затворена свечената академија, беше спектуларна рок изведба на електронскиот хит на Кирил Џајковски „Jungle Shadow“ по која публиката на нозе со аплауз и овации ги испрати членовите на гимназискиот бенд.

   Водители на програмата беа ученичките: Михаела Наумоска, Ива Парапански, Тамара Илиоска и Маја Спиркоска.

Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник

   По завршувањето на свечената академија, следуваше отворање на изложба од уметнички слики во фоаето на театарот. Уметничките слики беа насликани од талентираните гимназијалци под менторство на професорката по ликовна уметност, Гордица Димитриевска -Груеска. 

Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник Со низа активности, Гимназијата го одбележа својот патронен празник

   За изгледот на сцената се погрижи професорот Александар Џинго.

   Активностите во целост беа поддржани од директорката Весна Михаиловска.
   

   Организациската поддршка беше на проф.Николче Богданоски.
   Техничката поддршка беше на Тони Сваќароски.

Фотографија:

Давид Ристески
Елеонора Михаиловска
Горјан Ристески
Николче Богданоски


Објавено на: 06 Јан 2024

 

Други настаниСите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија