МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

ЕКО ден во нашето училиште

 

еко-ден 2016

На 21.03.2016 год. учениците од Гимназијата  „Мирче Ацев“ го одбележаа Денот на екологијта и пролетта. Под мотото „Еко-ден сите заедно“ беа организирани повеќе активности и тоа: уредување на кабинетите,спортските сали и училишниот двор, ученички натпревар за најдобар рецитатор, се рецитираа стихови за пролетта, ученички натпревар за најдобра лична творба на тема  „Ја сакам пролетта“, ликовен натпревар, спортски натпревари, а за пролетта и екологијата учениците пишуваа мисли на англиски и германски јазик.

На овој отворен еко-ден учество зедоа и родителите со што имплиментиран беше и проектот на МОН „Заедничка грижа за правилно насочување на учениците“.

Жири-комисијата во состав Желческа Даниела –родител, Димоска Тања-родител, Патоски Панче-претседател на Младинската заедница на училиштето, Парапанска Надица –претставник од Младинската заедница на училиштето и Ленка Јованоска –професор по македонски јазик и литература имаше тешка задача но сепак ги одбра најдобрите и тоа:

  • Во категоријата најдобар рецитатор најдобар беше заедничкиот настап на Елеонора Михаиловска и Давид Гагалески
  • Во категоријата најдобра лична творба најдобра беше Симона Паскоска и нејзината песна „Пролет“.
  • За ликовна творба најдобри беа Наталија Аризанкоска и Борјана Конеска.
  • Најубава мисла за природата и екологијата на англиски јазик напиша Леонардо Лазов
  • Најубава мисла на германски јазик напиша Теодора Стеваноска.
  • Меѓу спортистите најдобар спортист беше Марко Нанески
  • Најдобра спортистка беше Марија Спасеска.

Овој отворен еко-ден беше ден на чиста околина, Сонце, другарување, музика и насмеани лица. Целта на овој настан беше подигнување на еколошката свест кај младите.

За реализацијата на настанот одговорни беа: Светлана Барлакоска -педагог во училиштето и професорите: Весна Михаиловска, Ленка Јованоска, Весна Илиеска, Бети Наумческа, Гордица Димитриевска Груеска, Николче Богданоски, Татјана Иваноска, Анкица Стеваноска Јанческа и Дејан Стерјоски.

Фотографија: Бојан Илиески и Марко Ристески


Објавено на: 22 Мар 2016

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија