MK | EN | FR | DE

logo
Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
 • gimnazija

  Нашето училиште

 • nagradi

  Успесите се наше секојдневие

 • vo opstina

  Во посета на Градоначалникот

 • gimfest

  ГИМФЕСТ - најдобриот училишен музички фестивал во Македонија

 • odbojka

  Ни нема рамни во одбојка

 • nagradi vo ucilisteto

  Освојуваме многу државни и меѓународни награди

 • procka

  Се забавуваме за Прочка

 • rock and roll

  Гимназискиот рок бенд

 • makedonium

  Го почитуваме минатото

 • fudbal

  Најдобри сме во фудбал

 • teatarska pretstava svejk

  Учествуваме во многу културни случувања во градот

 • nagradeni ucenici

  Математика, информатика, програмски јазици ...

 • gimnazijalci vo mtv

  Гимназијалците на МТВ

 • gimfest 2

  Гимназиска група игра модерен балет

 • gimnaziskiot hor

  Гимназискиот хор, најтрофеен хор во Македонија

 • karieren centar

  „Градиме кариера“ во гимназискиот кариерен центар

 • moda od otpadoci

  Креативноста на дело: "TrashFashion"

 • orkestar

  Гимназискиот оркестар

 • rok grupa

  Гимназиска музичка група

100 Години од раѓањето на херојот
МИРЧЕ АЦЕВ

100 години од раѓањето на Мирче Ацев

    На  20 Октомври 1915 год. во с.Ореовец, прилепско, роден е Мирче Ацев. Мирче Ацев потекнува од позната ајдутска и комитска фамилија кој дала многу жртви во бобата за слобода на Македонија. Негови чичковци (браќа на татко му) се Мирче Ацев – војводата, член на Македонската револуционерна организација и Петар Ацев член на МРО, претставник на прилепскиот реон на Смилевскиот конгрес, учесник во Илинденското востание, водач на една чета во Битката на Ножот и активен член на организацијата сè до својата смрт.

   Мирче Ацев го продолжи делото на своите предци. Го заложи својот живот за слобода. Во виорот на Втората светска војна неуморно се вложуваше себеси за да го исполни заветот на многуте македонски синови кои мечтаеле за слободна македонска држава. Но неговиот млад живот прерано згасна, на 04.01.1943 год. во скопскиот затвор.

   По повод 100-годишнината од раѓањето на херојот, делегации од Гимназија „Мирче Ацев“, прилепската касарна, локалната самоуправа, организацијата на резервни офицери на Македонија и здружението „Прилепски бранители“ положија цвеќе на Могилата на непобедените, на бистите на алеата на народните херои, на споменикот во касарната од нашиот град која го носи неговото име и во нашата Гимназија.

   Организацијата на резервни офицери на Република Македонија во салата на Градската библиотека „Борка Талески“ организираше академија посветена на 100-годишнината од раѓањето на херојот. Академијата ја отвори гимназискиот хор со изведба на Македонската химна. Потоа присутните ги поздрави градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески, кој најави дека во градот ќе се постави споменик на Мирче Ацев. Пред присутните реферат за животот и делото на Мирче Ацев прочита претседателот на ОРОРМ, проф.д-р Ѓорѓи Малковски. На академијата, наградените ученици, учесници на наградниот конкурс на тема „Мирче Ацев“ ги прочитаа своите состави. На крајот, проф.д-р Ѓорѓи Малковски, претседателот на ОРОРМ, на учесниците на конкурсот им додели благодарници, а на првите три места дипломи со награди. Првата награда ја освои Милена Трајкоска со литературната творба „Непребол“ , втората награда ја доби Симона Паскоска, а третонаградена беше Теодора Тасевска. Сите три се ученички во нашата Гимназија.
   Благодарници за успешна соработка ОРОРМ им додели и на Касарната „Мирче Ацев“, Гимназијата „Мирче Ацев“ и КУД „Мирче Ацев“.

   Свеченостите по повод 100 годишнината од раѓањето на херојот завршија со сплет на македонски ора и песни во изведба на КУД  „Мирче Ацев“.


Фотографија: Бојан Илиески
Објавено на 20.10.2015

Гимназијата на:

 

Други настани:Убавините на природата
Убавините на природата

Барем на миг да им подариме љубов
Барем на миг да им подариме љубов

Љубовден
Љубовден

Трето место за најдобар есеј
Трето место за најдобар есеј

Трето место за Леона
Трето место за Леона

Одбележување на „Светскиот ден на детето“
Одбележување на „Светскиот ден на детето“

Хуманитарен турнир во одбојка 2018
Хуманитарен турнир во одбојка 2018

Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети
Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети

Погледни повеќе настани во нашата WWW архива >>

 
 
Оди најгоре