MK | EN | FR | DE

logo
Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
 • gimnazija

  Нашето училиште

 • nagradi

  Успесите се наше секојдневие

 • vo opstina

  Во посета на Градоначалникот

 • gimfest

  ГИМФЕСТ - најдобриот училишен музички фестивал во Македонија

 • odbojka

  Ни нема рамни во одбојка

 • nagradi vo ucilisteto

  Освојуваме многу државни и меѓународни награди

 • procka

  Се забавуваме за Прочка

 • rock and roll

  Гимназискиот рок бенд

 • makedonium

  Го почитуваме минатото

 • fudbal

  Најдобри сме во фудбал

 • teatarska pretstava svejk

  Учествуваме во многу културни случувања во градот

 • nagradeni ucenici

  Математика, информатика, програмски јазици ...

 • gimnazijalci vo mtv

  Гимназијалците на МТВ

 • gimfest 2

  Гимназиска група игра модерен балет

 • gimnaziskiot hor

  Гимназискиот хор, најтрофеен хор во Македонија

 • karieren centar

  „Градиме кариера“ во гимназискиот кариерен центар

 • moda od otpadoci

  Креативноста на дело: "TrashFashion"

 • orkestar

  Гимназискиот оркестар

 • rok grupa

  Гимназиска музичка група

Орторска вечер на тема „Говор за мајчиниот јазик“

   По повод 21 Февруари, меѓународниот „Ден на мајчиниот јазик“ на 20.02.2015 во (петок) младинската заедница на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ заедно со професорката по македонски јазик и литература Емона Јованоска организираше ораторска вечер на тема „Говор за Мајчиниот јазик“. На оваа ораторска вечер со свои говори и ставови за мајчиниот јазик се претставија 14 ученици од сите 5 средни училишта во нашиот град и тоа:

- Од СОУ „Кузман Јосифоски - Питу“ настапија Теодора Тодороска, Ирена Велјаноска и Мартина Темелкоска;
- Од СОУ „Ристе Ристески -Ричко“ настапи Ѓорѓи Сиракоски;
- Од СОУ „Ѓорче Петров“ настапија Јуле Атанасовска, Глорија Талеска, Тамара Тодороска и Василиј Митрески;
- Од СОУ „Орде Чопела“ настапи Емилија Чавлеска;
- Од СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ настапија Сара Нешкоска, Илчо Лешникоски, Бранка Иваноска, Филип Димоски и Христина Ангелеска.

Водители на вечерта беа Ева Антулеска и Филип Ѓорѓиоски.

   Ментори на учениците - оратори им се професорите по Македонски јазик и литература: Лидија Паноска, Цеца Видова Трајческа, Камелија Галева, Билјана Тинтоска, Анета Бунеска, Весна Михаиловска, Мартин Наумоски и Емона Јованоска.
   Стотина ученици и други гости во публиката, со своето присуство ја докажаа почитта и грижата кон мајчиниот јазик.
   На крајот на настанот, директорот на гимназијата, Кире Николоски на сите учесници и ментори им додели благодарници.


Фотографија: Христијан Јанкоски
Објавено на 21.02.2015

 

Гимназијата на:

 

Други настани:Убавините на природата
Убавините на природата

Барем на миг да им подариме љубов
Барем на миг да им подариме љубов

Љубовден
Љубовден

Трето место за најдобар есеј
Трето место за најдобар есеј

Трето место за Леона
Трето место за Леона

Одбележување на „Светскиот ден на детето“
Одбележување на „Светскиот ден на детето“

Хуманитарен турнир во одбојка 2018
Хуманитарен турнир во одбојка 2018

Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети
Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети

Погледни повеќе настани во нашата WWW архива >>

 
 
Оди најгоре