MK | EN | FR | DE

logo
Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
 • gimnazija

  Нашето училиште

 • nagradi

  Успесите се наше секојдневие

 • vo opstina

  Во посета на Градоначалникот

 • gimfest

  ГИМФЕСТ - најдобриот училишен музички фестивал во Македонија

 • odbojka

  Ни нема рамни во одбојка

 • nagradi vo ucilisteto

  Освојуваме многу државни и меѓународни награди

 • procka

  Се забавуваме за Прочка

 • rock and roll

  Гимназискиот рок бенд

 • makedonium

  Го почитуваме минатото

 • fudbal

  Најдобри сме во фудбал

 • teatarska pretstava svejk

  Учествуваме во многу културни случувања во градот

 • nagradeni ucenici

  Математика, информатика, програмски јазици ...

 • gimnazijalci vo mtv

  Гимназијалците на МТВ

 • gimfest 2

  Гимназиска група игра модерен балет

 • gimnaziskiot hor

  Гимназискиот хор, најтрофеен хор во Македонија

 • karieren centar

  „Градиме кариера“ во гимназискиот кариерен центар

 • moda od otpadoci

  Креативноста на дело: "TrashFashion"

 • orkestar

  Гимназискиот оркестар

 • rok grupa

  Гимназиска музичка група

Верица во Советот на Европа

ПОЛИТИКАТА, КАКО ИДНА ПРОФЕСИЈА

     Нашата ученичка Верица Попоска, во почетокот на ноември годинава, престојуваше во Стразбур, Франција, на Светскиот форум за демократија. За нејзините активности и впечатоци, направивме кратко интервју со неа.

1. Како дозна за настанот?

    - За настанот дознав преку интернет, како што и течеше цела апликација која вклучуваше CV, мотивационо писмо, видео одговори на прашања, интервју и од месец Август работевме активно на онлајн платформа.

2. Која беше целта на настанот и каква беше организацијата?

    - Настанот вклучуваше 230 млади од цел свет, делегати од секоја земја. Од Македонија бевме 5. Светскиот форум за демократија е годишен собир на лидери, креатори на јавното мислење, активисти на граѓанското општество, претставници на бизнисот, академските институции, медиумите и професионалните групи за да дебатираат за клучни предизвици за демократиите во светот. Бидејќи Советот на Европа за прв пат реши да му посвети целосно внимание на младите, всушност ние бевме главната тема (Колку младите се вклучени во парламентот, од кога младите треба да почнат со гласање, колку и како се вклучуваат во политиката и колку имаат критичко мислење).

Советот на Европа3. Како ги поминувавте деновите, каде и што работевте и кои беа вашите цели?

     - Работевме во лабаратории и прототипи првенствено во Младинскиот Совет на Европа и потоа во самиот Совет на Европа каде се одржуваат заседанијата што за мене беше големо искуство. Мојата лабараторија гласеше „Разбирање на демократијата“ предводена од Г-дин Jean-Marie Heydt, претседател на Конференцијата на меѓународни невладини организации на Советот на Европа. Имавме за цел да ја доближеме на наједноставен начин  демократијата до најмладите и за таа цел се креира Android, iOS игра „SIM Democracy“ под менторство на Г-дин Rainer Adam, регионален директор од Германија, која е интерактивна едукативна алатка и симулира една демократска заедница. Ви препорачувам да ја симните и пробате.

 4. Какви се твоите впечатоци?

    - Секако после соработките со успешни лица меѓу кои Harlem Désir (министер за европски прашања -Франција)  и Thorbjоrn Jagland (Генерален секретар на Советот на Европа) сеуште сум под големи импресии. Ме фасцинира нивната едноставност  и се разбира еден ден сакам да бидам дел од тој круг.

За збор Во клупите на Советот на Европа

5. На какви студии би сакала да продолжиш во иднина и во која држава?

     - Студиите сакам да ги продолжам на политички или правни науки, во некоја од земјите на Европската Унија, но имам желба повторно да се вратам во Македонија бидејќи чувствувам голема одговорност за мојата земја.

група во Советот на Европа

Пред Советот на Европа

Ти благодарам за одвоеното време за интервјуто и ти посакувам да ти се исполнат желбите.

И јас ти благодарам на посветеното внимание.

 

(Интервјуто со Верица го водеше Бисера Мицеска III-1 клас)

22.11.2014 год

Гимназијата на:

 

Други настани:Убавините на природата
Убавините на природата

Барем на миг да им подариме љубов
Барем на миг да им подариме љубов

Љубовден
Љубовден

Трето место за најдобар есеј
Трето место за најдобар есеј

Трето место за Леона
Трето место за Леона

Одбележување на „Светскиот ден на детето“
Одбележување на „Светскиот ден на детето“

Хуманитарен турнир во одбојка 2018
Хуманитарен турнир во одбојка 2018

Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети
Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети

Погледни повеќе настани во нашата WWW архива >>

 
 
Оди најгоре