МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Со „Лора“ на меѓународен фестивал во Р.Грција

  Аполон игра оро со музите

    Во септември, во Р.Грција, традиционално се одржува Меѓународен младински театарски фестивал „Олимпија во Дион“, на кој учествуваат избрани претстави од повеќе земји во светот.

   Нашето училиште аплицираше за учество на фестивалот со монологот „Лора“. Организаторот според однапред утврдени критериуми, ја прифати нашата претстава и таа ќе учествува на оваа престижна културна манифестација.

   Монологот „Лора“ содржи извадоци од истоимената драма чиј автор е професорот по драмска уметност и англиски јазик Маринко Шлакески кој воедно е и режисер на претставата.

   Ученичката Марија Митреска го игра ликот на „Лора“, а за својот настап на француски јазик на меѓународниот театарски фестивал во Стара Загора - Р.Бугарија, доби Специјална награда за драмски лик.

во Стара Загора

   Во духот на традицијата на фестивалот „Олимпија во Дион“, почитта кон кон античките автори и домаќинот, во Р.Грција претставата ќе биде изведена на грчки јазик.


Објавено на: 19 Мај 2017

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија