МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo
биди гим

Гимназијалците ги бранеа ставовите на Австрија

 

евро-парламентарци

   Од 18-ти до 20-ти ноември, 2016 во просториите на „Nova International Schools“ по 9-ти пат се одржа симулација на Модел Европски Парламент (MEП). Овој пат учествуваа ученици од 16 гимназии од цела Македонија во тимови од по 3 ученици. Секој тим претставува една држава и се дели на 3 комитети. Овој пат нашите делегати ги бранеа ставовите на Австрија. Првиот и вториот работен ден се дебатира и се пишува резолуција, а третиот ден во салата на Собранието на град Скопје се бранат формираните резолуции.

   Официјален јазик на симулацијата е Англиски. Нашата гимназија традиционално зема учество секоја година. На оваа симулација, наши претставници беа Ивона Димеска, Снежана Димитријеска (ученички во IV година) и Јована Сваќароска (ученичка во III година), а нивен ментор е професорката по англиски јазик Кети Ефремоска, која секоја година успева најдобро да ги подготви тимовите.
   Оваа симулација покрај натпреварувачки има и едукативен карактер. Учениците се запознаваат одблиску со работата на Европскиот Парламент и ги унапредуваат своите дебатирачки и говорни способности.

во скопското собрание

 


Објавено на: 24 Ное 2016

 

Други настаниСите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2024
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија