MK | EN | FR | DE

logo
Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
 • gimnazija

  Нашето училиште

 • nagradi

  Успесите се наше секојдневие

 • vo opstina

  Во посета на Градоначалникот

 • gimfest

  ГИМФЕСТ - најдобриот училишен музички фестивал во Македонија

 • odbojka

  Ни нема рамни во одбојка

 • nagradi vo ucilisteto

  Освојуваме многу државни и меѓународни награди

 • procka

  Се забавуваме за Прочка

 • rock and roll

  Гимназискиот рок бенд

 • makedonium

  Го почитуваме минатото

 • fudbal

  Најдобри сме во фудбал

 • teatarska pretstava svejk

  Учествуваме во многу културни случувања во градот

 • nagradeni ucenici

  Математика, информатика, програмски јазици ...

 • gimnazijalci vo mtv

  Гимназијалците на МТВ

 • gimfest 2

  Гимназиска група игра модерен балет

 • gimnaziskiot hor

  Гимназискиот хор, најтрофеен хор во Македонија

 • karieren centar

  „Градиме кариера“ во гимназискиот кариерен центар

 • moda od otpadoci

  Креативноста на дело: "TrashFashion"

 • orkestar

  Гимназискиот оркестар

 • rok grupa

  Гимназиска музичка група

Гимназијалците на Школа на млади Физичари

   Група ученици од II година заедно со професорката по физика Марина Попоска учествуваа на 40тата Школа  „Млади физичари“, со наслов: „Физиката како наука и наставен предмет во 21 век“, организирана од  Друштвото на физичари на Република Македонија, што се одржа на 27-ми и 28-ми Ноември 2015 година во просториите на  Природно-математички факултет во Скопје. На Школата, учениците присуствуваа на предавања на различни теми: “Колку загадувањето може да биде романтично?”, (Д-р Оливер Зајков), “Дигитална холографија и нејзина примена”, (Д-р Сузана Топузоски), “Шлирингов метод на набљудување и негова примена за визуелизација на некои физички појави”, (Д-р Ристе Попески-Димовски), “За откритијата направени со помош на дифракција”, (Д-р Ламбе Барандовски) и “Општа теорија на релативност”, (Христијан Кочанковски).
   На настанот, учениците имаа можност да присуствуваат и на изложба на бројни демонстрации од различни области од физиката, како и да земат учество на мини тест натпревар. На Тест натпреварот, ученикот Стефан Наумоски од II-6, (ментор-Марина Попоска), го освои третото место во категорија ученици од II година од сите средни училишта од Р. Македонија, учесници на Школата.
   На сите учесници на Школата им беа доделени сертификати за учество, а на ученикот Стефан Наумоски диплома за постигнато III-то место на Тест натпревар на Школата.

Гимназијалци на Школата на млади физичари
Физичари со диплома


Објавено на 29.11.2015

 

Гимназијата на:

 

Други настани:Убавините на природата
Убавините на природата

Барем на миг да им подариме љубов
Барем на миг да им подариме љубов

Љубовден
Љубовден

Трето место за најдобар есеј
Трето место за најдобар есеј

Трето место за Леона
Трето место за Леона

Одбележување на „Светскиот ден на детето“
Одбележување на „Светскиот ден на детето“

Хуманитарен турнир во одбојка 2018
Хуманитарен турнир во одбојка 2018

Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети
Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети

Погледни повеќе настани во нашата WWW архива >>

 
 
Оди најгоре