MK | EN | FR | DE

logo
Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
 • gimnazija

  Нашето училиште

 • nagradi

  Успесите се наше секојдневие

 • vo opstina

  Во посета на Градоначалникот

 • gimfest

  ГИМФЕСТ - најдобриот училишен музички фестивал во Македонија

 • odbojka

  Ни нема рамни во одбојка

 • nagradi vo ucilisteto

  Освојуваме многу државни и меѓународни награди

 • procka

  Се забавуваме за Прочка

 • rock and roll

  Гимназискиот рок бенд

 • makedonium

  Го почитуваме минатото

 • fudbal

  Најдобри сме во фудбал

 • teatarska pretstava svejk

  Учествуваме во многу културни случувања во градот

 • nagradeni ucenici

  Математика, информатика, програмски јазици ...

 • gimnazijalci vo mtv

  Гимназијалците на МТВ

 • gimfest 2

  Гимназиска група игра модерен балет

 • gimnaziskiot hor

  Гимназискиот хор, најтрофеен хор во Македонија

 • karieren centar

  „Градиме кариера“ во гимназискиот кариерен центар

 • moda od otpadoci

  Креативноста на дело: "TrashFashion"

 • orkestar

  Гимназискиот оркестар

 • rok grupa

  Гимназиска музичка група

Во чест на патронот

   Учениците и вработените во гимназијата „Мирче Ацев“  Прилеп, со низа активности го одбележаа патрониот празник на училиштето. Во чест на патронот организирани беа: Ликовна изложба, поетска вечер „Времеплов“, спортски натпревари во одбојка, кошарка и пинг-понг, натпревари во шах, положено беше цвеќе пред бистите на херојот во нашиот град и одржана беше свечена академија.

   Свечената академија се одржа во народниот театар „Војдан Чернодрински“, вечерта на 04.јануари. На почетокот на Академијата пред присутните се обрати градоначалникот г-дин Марјан Ристески кој зборуваше за инвестициите на Локалната самоуправа во образованието и Гимназијата и за успесите на учениците од ова училиште на државните и меѓународни натпревари.
   Во чест на народниот херој Мирче Ацев ученичката Милена Трајкоска го прочита првонаградениот есеј на конкурсот по повод 100 г. од раѓањето на херојот.
   Гимназискиот хор, најнаградуваниот  хор на државните натпревари, се претстави со три композиции под диригенство на проф.Татјана Иваноска.
   На Академијата со пригодни стихови се претставија и рецитаторите: Трајче Маџоски, Елеонора Михаиловска, Цвете Јанеска, Виктор Николоски, Александра Илиеска, Давид Гагалески, Сања Котеска, Деспина Сиљаноска и Стефанија Стефаноска кои работеа под менторство на проф.Ленка Јованоска и проф.Весна Михаиловска.
   За убавото расположение на присутните се погрижија вокалните солисти: Михаил Милошески, Анастазија Христоска, Магдалена Кузманоска, Бистра Петреска, Марко Маркоски, Ивана Кормушоска, Ивана Илиоска, Меланија Тодороска и Наташа Ристеска кои беа придружувани на хармоника од Гоце Илиески и на гитара од Стефан Костоски, Андреј Танески и Марко Цветаноски. Ментор на овие ученици им е професорката по музичка култура Татјана Ивановска.

   За успешната реализација на свечената академија се погрижија професорите: Димче Настоски, Марта Макеска, Александар Џинго, Гордица Грујоска, Орде Цветаноски и Николче Богданоски.

СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп им изразува благодарност на нашите пријатели кои помогнаа во реализацијата на Академијата: ДЕ-НИ Мебел и КОМФИ АНГЕЛ ДОО.


Напишано од: Елеонора Михаиловска
Фотографија: Бојан Илиески, Христијан Јанкоски и Горан Попоски
Објавено на 05.01.2016 год.

Гимназијата на:

 

Други настани:Убавините на природата
Убавините на природата

Барем на миг да им подариме љубов
Барем на миг да им подариме љубов

Љубовден
Љубовден

Трето место за најдобар есеј
Трето место за најдобар есеј

Трето место за Леона
Трето место за Леона

Одбележување на „Светскиот ден на детето“
Одбележување на „Светскиот ден на детето“

Хуманитарен турнир во одбојка 2018
Хуманитарен турнир во одбојка 2018

Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети
Гимназијалците, најдобри рецитатори и поети

Погледни повеќе настани во нашата WWW архива >>

 
 
Оди најгоре