МК  |  EN  |  FR  |  DE  

гимназија

Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
facebook logo tviter logo youtube logo vikipedija logo

Програма на неработни денови за 2020 година

 

   Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2020 година неработни денови се:

 За сите граѓани на РМ

 • 01 јануари (среда), Нова Година,
 • 07 јануари (вторник), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
 • 20 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
 • 01 мај (петок), Ден на трудот,
 • 24 мај (недела) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден.
 • 24 мај (мај), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден.
 • 02 август (недела), Ден на Републиката, односно 03 август (понеделник) е неработен ден.
 • 8 септември (вторник), Ден на независноста,
 • 11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е неработен ден.
 • 23 октомври (петок), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
 • 8 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”,

За граѓаните од православна вероисповед

 •  06 јануари (понеделник), Бадник, ден пред Божик,
 • 19 јануари (недела), Богојавление (Водици),
 • 17 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
 • 05 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
 • 28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

 За граѓаните од католичка вероисповед

 • 13 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
 • 01 ноември (недела), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (петок), првиот ден на Божик.

 За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 31 Јули (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

 За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 •  22 ноември (недела), Ден на Албанската азбука,

 За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари (понеделник), Свети Сава,

 За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 април (среда), Меѓународен ден на Ромите,

 За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај (сабота), Национален ден на Власите,

 За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 •  28 септември (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,

 За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците,

 За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 •  21 декември (понеделник), Ден на настава на турски јазик.

 

Извор: Министерство за труд и социјална политика


Објавено на: 01 Јан 2019

 Сите права се задржани. СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
Copyright © 2010 - 2021
www.gimprilep.edu.mk. All rights reserved.

QR Код
гимназија