MK | EN | FR | DE

logo
Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
 • gimnazija

  Нашето училиште

 • nagradi

  Успесите се наше секојдневие

 • vo opstina

  Во посета на Градоначалникот

 • gimfest

  ГИМФЕСТ - најдобриот училишен музички фестивал во Македонија

 • odbojka

  Ни нема рамни во одбојка

 • nagradi vo ucilisteto

  Освојуваме многу државни и меѓународни награди

 • procka

  Се забавуваме за Прочка

 • rock and roll

  Гимназискиот рок бенд

 • makedonium

  Го почитуваме минатото

 • fudbal

  Најдобри сме во фудбал

 • teatarska pretstava svejk

  Учествуваме во многу културни случувања во градот

 • nagradeni ucenici

  Математика, информатика, програмски јазици ...

 • gimnazijalci vo mtv

  Гимназијалците на МТВ

 • gimfest 2

  Гимназиска група игра модерен балет

 • gimnaziskiot hor

  Гимназискиот хор, најтрофеен хор во Македонија

 • karieren centar

  „Градиме кариера“ во гимназискиот кариерен центар

 • moda od otpadoci

  Креативноста на дело: "TrashFashion"

 • orkestar

  Гимназискиот оркестар

 • rok grupa

  Гимназиска музичка група

НЕШТО ЛИЧНО

остани со мене

ОСТАНИ

Остани...
Кога ќе научам да те пораснам
и кога ќе научам да не ти се лутам
дури ме тргаш за прцлињава.

Остани и кога не сакам да те разберам,
и кога ми се лутиш оти сум била комплицирана,
остани за да се нишаме на нишалки
и да бидеме деца какви што навистина сме,
остани и кога ќе сум најжива
и најдосадна
и расплакана
и секаква каква не си навикнал да ме гледаш.

Остани и кога не ти кажувам ништо,
оти се плашам да проговорам,
оти знам колку сум глупава пред тебе
и колку сум сакана со тебе,
остани и ако ти кријам цел свет во себе
и кога не знам да лажам,
остани и учи од мене, повеќе од што научив јас од тебе.

Остани...
Да ме гледаш дури го пијам кафево горко
секое утро смешкајќи се да ми ја соголиш душава
како што ми го соголи телото
дури и подобро
и повистински.

Остани...
Да ја избркаш едноставноста од ова нештово, и дај и смисла,
натерај ме да ти пишувам како што не сум му пишувала никому.
Остани дури и кога те бркам, кога не ми требаш, кога не те сакам,
остани и сакај ми ја слободава со сето свое сивило и црвенило.

Остани...
За да патуваме заедно со другар ти и другарка ми,
оти за нас сите доволен ќе ни е по еден ранец на грбот
и соништата прибрани во него.

Остани за да го нахраниш детското во мене,
остани и натерај ме да облечам бело за прв пат,
па ќе танцуваме заедно, многу подобро од последниот пат,
многу подобро од што некогаш сме танцувале.

Остани и ако не знам да готвам,
кога ќе ја обојам косава портокалова
и ќе ми никнат кадрици низ неа,
остани и кога ќе си ги изгубам навикиве,
за да ми помогниш да си ги повратам
и да научам да си ги сакам
оти тие ти прават  мене да ме сакаш.

Остани и среди ми ги мисливе...те молам.

Остани..кога ќе ми се измени стомакот,
за да го изгледаме заедно животот
кој се превртува во утробата моја.

Остани,
па заедно ќе го најдеме рајот кога ќе ми се смири душава
кога ќе дојди нашето затишје пред бура.

Остани...кога ќе ми провиснат перничиња под очиве,
кога ќе ми се прошират зенициве од премногу читање
и кога ќе ми попадни косава,
а детското во мене ќе царува само во очиве.

Остани...
да ме гледаш кога ќе престанам да зборувам,
кога ќе ме навјаса болеста
и ќе мораш да научиш да ме порасниш
...до наредниот живот.

Остани и кога ќе прекинам да пишувам,
па научи ти да пишуваш место мене...
оти мораш...
оти мораш да научиш да постоиш и за мене колку и за тебе.

Остани за да ми поклониш цвеќе и тогаш кога ме нема,
како што правеше дури бевме деца.

Остани...
како што остана во минатиот живот оти во овај не ни било судено.

Биди тука и во следниот,
за да го гледаме заедно како ги поместува границите на пропаста и убавото.

Остани оти сум јас таа и ти си тој,

дури и кога ќе се заборавиме,

дури и кога ќе се изгубиме,

дури и кога ќе стивниме.

Елена Атанасоска

Ќе те интересира и:

„Послушајте патриоти“ на час по историја
„Послушајте патриоти“ на час по историја
Тајната на кварцниот камен
Тајната на кварцниот камен
Педагог
Педагог
Екскурзија низ текст и слики
Екскурзија низ текст и слики
Извидници
Извидници
Македонка во Кина за време на пандемијата
Македонка во Кина за време на пандемијата
Интервју со Бојан Иваноски – Cyrillic
Интервју со Бојан Иваноски – Cyrillic
Интервју со Стевка Самарџиска, професорка по англиски јазик
Интервју со Стевка Самарџиска, професорка по англиски јазик
Интервју со Новка Петреска
Интервју со Новка Петреска
Проект „Цркви и манастири во Прилеп и Прилепско“
Проект „Цркви и манастири во Прилеп и Прилепско“
„Лавиринт на младоста“ дебитантска книга со поезија на Елена Ангелеска
„Лавиринт на младоста“ дебитантска книга со поезија на Елена Ангелеска
Интервју со Леона Митреска
Интервју со Леона Митреска
Интервју со Матеа Талеска
Интервју со Матеа Талеска
Хемијата низ војните
Хемијата низ војните
Гимназијалки на едукативна работилница во Петница
Гимназијалки на едукативна работилница во Петница
ЕСО - камп по астрономија
ЕСО - камп по астрономија
Нешта за кои не знаевме
Нешта за кои не знаевме
Гимназијалец на проект во Шпанија
Гимназијалец на проект во Шпанија
Четири златни медали за нашите гимназијалки
Четири златни медали за нашите гимназијалки
Интервју со Климентина Ѓорѓиоска
Интервју со Климентина Ѓорѓиоска
Trash Fashion
Trash Fashion
Изложба на Давид Дамјаноски
Изложба на Давид Дамјаноски
На децата треба да им се чита
На децата треба да им се чита
Криза на читањето
Криза на читањето
Разговор со Елеонора
Разговор со Елеонора
Уништување на шумите
Уништување на шумите
„Стравови“ - збирка поезија од Христина Ангелеска
„Стравови“ - збирка поезија од Христина Ангелеска
Горка Љубов
Горка Љубов
Непребол
Непребол
Поле со глуварчиња
Поле со глуварчиња
Ти и јас
Ти и јас
„Demons“ - Imagine Dragons - Mario Angelevski Cover
„Demons“ - Imagine Dragons - Mario Angelevski Cover
Интернетот, предизвик или придобивка на новото време
Интернетот, предизвик или придобивка на новото време
Песна без наслов
Песна без наслов
Земјата на моето постоење
Земјата на моето постоење
Вино
Вино
Цртан филм
Цртан филм
Мафијата носи штикли
Мафијата носи штикли
„Остани“ од Елена Атанасоска
„Остани“ од Елена Атанасоска
 
 

Гимназијата на:

 
 
Оди најгоре