MK | EN | FR | DE

logo
Средно општинско училиште

Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп

Официјална веб страна на СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ Прилеп
 • gimnazija

  Нашето училиште

 • nagradi

  Успесите се наше секојдневие

 • vo opstina

  Во посета на Градоначалникот

 • gimfest

  ГИМФЕСТ - најдобриот училишен музички фестивал во Македонија

 • odbojka

  Ни нема рамни во одбојка

 • nagradi vo ucilisteto

  Освојуваме многу државни и меѓународни награди

 • procka

  Се забавуваме за Прочка

 • rock and roll

  Гимназискиот рок бенд

 • makedonium

  Го почитуваме минатото

 • fudbal

  Најдобри сме во фудбал

 • teatarska pretstava svejk

  Учествуваме во многу културни случувања во градот

 • nagradeni ucenici

  Математика, информатика, програмски јазици ...

 • gimnazijalci vo mtv

  Гимназијалците на МТВ

 • gimfest 2

  Гимназиска група игра модерен балет

 • gimnaziskiot hor

  Гимназискиот хор, најтрофеен хор во Македонија

 • karieren centar

  „Градиме кариера“ во гимназискиот кариерен центар

 • moda od otpadoci

  Креативноста на дело: "TrashFashion"

 • orkestar

  Гимназискиот оркестар

 • rok grupa

  Гимназиска музичка група

НЕШТО ЛИЧНО

Мечкин Камен

ЗЕМЈАТА НА МОЕТО ПОСТОЕЊЕ

Кога пристигна патникот
oд  таа далечна земја,
тој виде народ поседнат крај патот.
Што носиш –го прашаа?

А тој покажа врзана шамија со земја.

 Кога ја истури земјата,
Татковина е тоа- рече тој
и храбро и достоинствено
ја претстави на народот свој.

 Еве ме повторно тука,
овде на овие ниви,
под лозите заплеткани,
под сенките на тешките ридови.

 Овде покрај жуборливите шепотење на реките,
покрај езерата лични и планините вишни,
ја препознав-рече тој,
земјата на славата и пролетните зори,
ја препознав земјата на вербата и надежта што гори.

 Македонија е земја
со патишта заплетени
велат одамна било тоа,
но сказната стара буди спомен жив
и секогаш кога в срце бол ќе сетам
јас станувам тажен и пркосно див.

 Стојам овде пред сите вас,
ветрот беснее над нашите глави.
но јас целосно препуштам
мислите да ме водат,
и да се потсетам на времето
одамна што се збило.

 Можеби мојот живот
среќен или несреќен
секогаш бил некако чуден
но никогаш љубовта
кон својата земја
не ја мерев со кантар студен.

 Низ туѓи градови и села
раскажував за нејзината убавина
ги величев нејзините големи дела,
зашто бавно но сигурно
го отфрли непријателот свој
и не даде никој да и суди.

 И сега еве ме повторно тука,
ја враќам таа прашлива земја
што грижливо ја носев под туѓите стреи
но сега таа е грутка мала,
потопена со солзи од страдањата мои.

 Со поглед остар и желба цврста
додаде патникот мачен:
сега нека се гребне,
тој што ќе ја грабне,
нека пати тој што не умее да ја сфати
недопирливата тајна на нејзината убавина.

 Патникот со исправена глава
погледна кон луѓето и рече:
- на вашите лица им прилега сонцето,
-на вашите срца им прилега љубовта
-на мојата родна земја и прилега само слободата

Зашто таа е земјата на моето постоење.

 

 Ангела Велеска III-5

Ќе те интересира и:

„Послушајте патриоти“ на час по историја
„Послушајте патриоти“ на час по историја
Тајната на кварцниот камен
Тајната на кварцниот камен
Педагог
Педагог
Екскурзија низ текст и слики
Екскурзија низ текст и слики
Извидници
Извидници
Македонка во Кина за време на пандемијата
Македонка во Кина за време на пандемијата
Интервју со Бојан Иваноски – Cyrillic
Интервју со Бојан Иваноски – Cyrillic
Интервју со Стевка Самарџиска, професорка по англиски јазик
Интервју со Стевка Самарџиска, професорка по англиски јазик
Интервју со Новка Петреска
Интервју со Новка Петреска
Проект „Цркви и манастири во Прилеп и Прилепско“
Проект „Цркви и манастири во Прилеп и Прилепско“
„Лавиринт на младоста“ дебитантска книга со поезија на Елена Ангелеска
„Лавиринт на младоста“ дебитантска книга со поезија на Елена Ангелеска
Интервју со Леона Митреска
Интервју со Леона Митреска
Интервју со Матеа Талеска
Интервју со Матеа Талеска
Хемијата низ војните
Хемијата низ војните
Гимназијалки на едукативна работилница во Петница
Гимназијалки на едукативна работилница во Петница
ЕСО - камп по астрономија
ЕСО - камп по астрономија
Нешта за кои не знаевме
Нешта за кои не знаевме
Гимназијалец на проект во Шпанија
Гимназијалец на проект во Шпанија
Четири златни медали за нашите гимназијалки
Четири златни медали за нашите гимназијалки
Интервју со Климентина Ѓорѓиоска
Интервју со Климентина Ѓорѓиоска
Trash Fashion
Trash Fashion
Изложба на Давид Дамјаноски
Изложба на Давид Дамјаноски
На децата треба да им се чита
На децата треба да им се чита
Криза на читањето
Криза на читањето
Разговор со Елеонора
Разговор со Елеонора
Уништување на шумите
Уништување на шумите
„Стравови“ - збирка поезија од Христина Ангелеска
„Стравови“ - збирка поезија од Христина Ангелеска
Горка Љубов
Горка Љубов
Непребол
Непребол
Поле со глуварчиња
Поле со глуварчиња
Ти и јас
Ти и јас
„Demons“ - Imagine Dragons - Mario Angelevski Cover
„Demons“ - Imagine Dragons - Mario Angelevski Cover
Интернетот, предизвик или придобивка на новото време
Интернетот, предизвик или придобивка на новото време
Песна без наслов
Песна без наслов
Земјата на моето постоење
Земјата на моето постоење
Вино
Вино
Цртан филм
Цртан филм
Мафијата носи штикли
Мафијата носи штикли
„Остани“ од Елена Атанасоска
„Остани“ од Елена Атанасоска
 
 

Гимназијата на:

 
 
Оди најгоре